people

Actueel

LMS in transitie (2)

Tja, learning management systemen in transitie dus (zie mijn vorige blog). Ik begrijp de achterliggende gedachte van Elliot Masie heel goed. Zijn symposium dat ik in april bezocht, heeft mij relevant denkmateriaal opgeleverd. Kijk, wij en de jongere generatie al helemaal, groeien op met Google. Wil je weten hoe zwaar een blauwe vinvis is, wat de hoofdstad is van Honduras, hoe je een cactus verzorgt of wie in 1976 de Tour won? Even googelen en hebbes! Binnen enkele seconden krijg je antwoord, de wereld aan je voeten. Maar, zegt Masie, zo eenvoudig is het blijkbaar niet als het gaat om praktische zaken die er toe doen als je aan het werk bent. Hoe stel ik een offerte op? Wie helpt mij om dat nieuwe systeem aan mijn klanten uit te leggen? Hoe kan ik mijn team motiveren? Waar vind ik een geschikt sjabloon voor een gelikte presentatie?

Best raar, zegt Masie. En ik ben het met hem eens. Buiten de organisatie is van alles te vinden. Maar zoek je iets binnen de organisatie, dan komt de medewerker terecht in één grote jungle. Vind je weg maar eens in al die interne informatiebronnen, zoals sharepoint, LMS of intranet, kennisbanken, social networks, en zo verder. De hedendaagse medewerker vindt dit helemaal niks. En terecht! Wat mij betreft ligt hier een grote uitdaging voor ons als learning professionals. We moeten de learner beter bedienen. Learning Management Systemen kunnen hierbij, nu en in de toekomst, van grote waarde zijn – mits op de juiste manier ingericht. Daardoor kan je al die informatiebronnen laten samenkomen. Dat is niet alleen beter beheersbaar en efficiënter, maar in de eerste plaats veel gemakkelijker voor de medewerker.

Er zit wel een addertje onder het gras. Dit heeft te maken met het feit dat we Learning Management Systemen steeds meer naar de cloud zien verhuizen. Dat heeft zo zijn voordelen: overal en altijd bereikbaar, veiliger, kostentechnisch voordeliger. De keerzijde is dat de organisatie moet dealen met een standaardsysteem. Dat leidt tot een interessant dilemma: moet ik dan maar mijn processen gaan aanpassen aan het LMS dat ik heb ingekocht? Of profiteer ik juist van de vrijheid omdat ik ook snel weer kan switchen als het systeem niet bevalt?

Volgens Masie zal het die laatste kant op gaan. Wij bij Bloomville willen je daar graag over adviseren. Want wat je ook doet met het LMS, het heeft hoe dan ook een flinke impact binnen je bedrijf of organisatie. Hier vertelt mijn collega Anne Marie Bosman je binnenkort meer over in Bloomville’s blog!

Shiraz Paracha
Commercial Leader & HRD Business Consultant bij BloomvilleBehaalde resultaten

 We vertellen u graag meer over onze dienstverlening via een persoonlijk gesprek

×
Top