people

Actueel

De Wii en learning

Een hilarische spel op de Wii is Band Hero, waar ik mezelf volledig in kan verliezen. Dit spel heeft vanuit leerperspectief zeer interessante elementen.

70 en techniek is een combinatie die alle aandacht verdient. Dit inzicht werd bij mij versterkt toen ik met Kerst Wii Band Hero kreeg. In dit spel maken spelers muziek via de Wii afstandsbediening en verschillende muziekinstrumenten, zoals een drumstel en gitaren. Van plastic dan, hè. Je kunt er van denken wat je wilt, maar mijn vrienden en ik zijn er he-le-maal verslaafd aan geraakt. Met Oud en Nieuw hebben we zelfs 28 uur achter elkaar gespeeld – zo tof. Het mooie is dat ik steeds meer relaties met leren op de werkplek begon te zien.

Dat behoeft enige uitleg. Het kan natuurlijk gebeuren dat één van je vrienden nog niet zo goed is. In jargon: dan ga je af en de muziek stopt, terwijl het doel is om dat gave nummer van de Dire Straits juist lekker in één keer te spelen. Want dat is de kick, je directe beloning! Ik wist zeker dat ik mijn gitaar spelende vriend alles goed had uitgelegd. Toch ging hij steeds weer af. Totdat ik er pas na een tijdje achter kwam dat hij niet de juiste knoppen intoetste. Aha!

Op de werkplek gebeurt feitelijk hetzelfde. De werknemer krijgt instructie – veel succes ermee! Maar wie controleert na de inwerkperiode of de uitleg toereikend is geweest? Vaak worden gemaakte fouten wel opgevangen door teamleden om hem heen, met het risico dat zijn mindere performance niet opvalt.

De relatie met werkplek-leren? Als je als werkgever een game maakt, zorg dan voor de controlestap en laat teamleden elkaar steunen. Beloon ze regelmatig tussendoor en bouw een competitief element in. Dat maakt leren leuk.

Tot slot: laat de humor toe op de werkvloer! Elke emotie zorgt ervoor dat je leert; en humor is tenslotte een emotie.

Zo was ik even thuis op reis met mijn Wii vrienden.

Simone Out
Manager Learning Service Center

Reageren? Graag!
Brainstormen? Maak hier een afspraak!

 Behaalde resultaten

 We vertellen u graag meer over onze dienstverlening via een persoonlijk gesprek

×
Top